Wet- en regelgeving

Over wetgeving en verplichtingen
Voldoe aan wet- en regelgeving
Profiteer van subsidies en fiscale voordelen
Benut expertise
Elektrisch rijden wordt naast subsidie en belastingvoordelen, gestimuleerd via wet- en regelgeving. Welke maatregelen vanuit Europa en de landelijke overheid zijn relevant om te kennen?
Snel naar

EPBD

De Europese wetgeving op het gebied van duurzaamheid, de <a href="#wat-is-epbd" class="tooltip-link">EPBD</a> dwingt bedrijven maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot terug te dringen en duurzame investeringen in en om het gebouw uit te voeren. Hoewel EPBD de bouw van duurzame installaties als warmtepompen, zonnepanelen, windenergie en laadpalen stimuleert, versnelt en verhoogt het ook de vraag naar elektriciteit. Daarmee wordt het belang van een goede balans tussen verbruik en capaciteit des te groter.

Unica als betrouwbare partner
Altijd een professioneel aanspreekpunt
Landelijke dekking, altijd een Unica vestiging in de buurt
Vandaag een probleem, morgen de oplossing
Altijd bereikbaar via onze 24/7 servicedesk
Kennis van zaken

Wettelijke verplichtingen

  • Emissievrije zones: vanaf 2025 gelden in 26 steden emissievrije zones waar bedrijfsmatig alleen nog met elektrische voertuigen gereden mag worden.
  • Fit for 55: elk voertuig dat vanaf 1 januari 2035 verkocht wordt, moet volledig uitstootvrij zijn.
  • Bestaande bouw: bedrijfspanden met meer dan 20 parkeerplaatsen, zijn vanaf 2025 verplicht tenminste 1 laadpaal te plaatsen.
  • Nieuwbouw: nieuw gebouwde bedrijfspanden met meer dan 10 eigen parkeerplaatsen moeten tenminste 1 laadpaal hebben. Daarnaast moet 1 op de 5 parkeerplaatsen een aansluiting hebben voor een laadpaal.
  • Renovatie: in geval van een ‘ingrijpende’ verbouwing moeten bedrijfspanden met mere dan 10 parkeerplaatsen ten minste 1 laadpaal plaatsen. Deze verplichting vervalt als de kosten van een enkel laadpunt meer dan 7% van de renovatiekosten zijn.

Een ingrijpende verbouwing is van toepassing als je meer dan 25% van de buitenkant van het gebouw renoveert of vergroot.

Begrippenlijst

Wat is EPBD?

EPBD (European Directive on the Energy Performance of Buildings) staat voor de derde Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen en is bedoeld het energieverbruik van gebouwen te verminderen en de overgang naar een duurzame, koolstofarme economie te versnellen.

Wat is EPBD3?

EPBD3 omvat alle verplichte en minimumeisen voor de energieprestatie van nieuwe en bestaande gebouwen, zoals energiecertificaten, en verplichte keuringen van verwarmings- en airconditioningsystemen. Nieuwe gebouwen moeten vanaf 31 december 2020 energieneutraal zijn. Inmiddels is er een strengere richtlijn in de vorm van EPBD4 in werking getreden.

Heb je een vraag?
Guy de Winter
Projectleider E-mobility
Wat kosten laadpalen?

Vul onze gratis kostencalculator in en ontdek direct wat zakelijke laadpalen jou kosten.

Adviesgesprek aanvragen
Op onze website plaatsen we cookies en verzamelen daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat jij relevante informatie te zien krijgt. Lees meer over onze cookies.