Verduurzamen als de Brandweer: brandweerkazerne Zeist kiest voor slimme elektrificatie
.jpg)
Expert
In een brandweerkazerne zit toch helemaal geen techniek?! Maar daar hebben wij verandering in gebracht! De verduurzaming van de brandweerkazerne in Zeist is een inspirerend voorbeeld van hoe we samen stappen zetten in de energietransitie.
Bijzonderheden
De uitdaging: Van simpel gasloos naar technisch hoogstandje
In eerste instantie leek de opdracht eenvoudig: maak de kazerne gasloos. Maar zoals dat vaak gaat bij technische projecten, kwamen er onderweg enkele uitdagingen op ons pad:
- Netcongestie: De netaansluiting kon niet worden verzwaard en het was niet toegestaan om zonne-energie terug te leveren.
- Geen bodemopslag: Alternatieven zoals aardwarmteopslag waren niet mogelijk qua doorlooptijd
- Strenge veiligheidsnormen: Het energieopslagsysteem moest voldoen aan de PGS37-1-normen, met maar liefst 67 veiligheidsmaatregelen.
- Budge en efficiëntie: Hoe zorg je voor een betaalbare oplossing die aan alle eisen voldoet?
Onze aanpak: Slimme oplossingen met behulp van innovatieve tools
Bij Unica zeggen we altijd: hoe groter de uitdaging, hoe beter! Voor dit project combineerden we techniek, expertise en de nieuwste softwaretools om slimme, duurzame oplossingen te vinden.
Life Cycle Vision (LCV): De basis voor een haalbaar plan
Met LCV onderzochten we verschillende technische scenario’sen rekenden we de kosten en energiebesparing door. Deze tool gaf ons én deklant direct inzicht in wat haalbaar was binnen het beschikbare budget.
Hysopt: Zekerheid door simulatie
Vervolgens maakten we met Hysopt een ‘digital twin’ van de installatie. Dit digitale model stelde ons in staat om vooraf te simuleren hoe alle systemen – van warmtepompen tot ventilatie – met elkaar zouden samenwerken. Het mooie van Hysopt? Het gaf ons de zekerheid dat het ontwerp inde praktijk zou werken.
Tibo: Slim energiebeheer
Een slim Energie Management Systeem (EMS) was essentieel omde energiestromen in balans te houden. Met Tibo kunnen we zonne-energie,warmtepompen en het energieopslagsysteem optimaal op elkaar afstemmen. Zobeperken we de belasting op het net en zorgen we dat opgewekte energie direct of later wordt gebruikt.
Van duurzame keuzes naar technische realisatie
Toen de Gemeente Zeist de beste scenario’s had gekozen, gingen we aande slag met de technische realisatie. Dit zijn de belangrijkste verduurzamingsmaatregelen die we gaan uitvoeren:
- Warmtepompen: De bestaande koelmachine was op 2/3 van zijn levensduur en is vervangen door een warmtepomp. Het warm tapwater wordt opgewekt voor een warmtepompboiler in combinatie met zonnecollectoren en er zijn drie extra warmtepompen geïnstalleerd voor verwarming.
- Energieopslag: Het dak wordt nog voorzien van zonnepanelen en een energieopslagsysteem (EOS) 100 kWh, wat overtollige energie opslaat.
- Warmteterugwinning: De ventilatie van de uitrukgarage is voorzien van warmteterugwinning. In de ruimtes met variabele bezetting is een op luchtkwaliteit gestuurde ventilatie aangebracht De verdiepingen die buiten kantoortijd niet in gebruik zijn worden buiten kantoortijd luchtzijdig geknepen zodat deze extra lucht niet verplaatst en geconditioneerd hoeven te worden.
- LED-verlichting: Alle verlichting is vervangen door energiezuinige LED’s met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling.
- Slimme regeltechniek: Een vernieuwd systeem zorgt dat alle installaties naadloos samenwerken. Omdat volledig gasloos nog niet haalbaar was, blijft de CV-installatie als back-up operationeel voor de allerkoudste dagen.
.jpg)
Het resultaat: Een toekomstbestendige kazerne
De verduurzaming van de brandweerkazerne levert indrukwekkende resultaten op:
- Gasverbruik gereduceerd tot 10%: De kazerne is klaar voor een volledig gasloze toekomst.
- Behoud van de huidige elektriciteitsaansluiting: Ondanks de installatie van duurzame systemen is de netbelasting niet toegenomen.
- Minder belasting van het net: Lokale voorzieningen worden ontzien dankzij slimme energieopslag.
- Zichtbare impact: Een interactief dashboard in de hal toont hoeveel energie wordt bespaard en hoe de systemen samenwerken.
De kazerne is hiermee een prachtig voorbeeld van duurzaam maatschappelijk vastgoed.
Uitdagingen en lessen
Zoals bij elk technisch project waren er uitdagingen, maar ook waardevolle lessen:
PGS37-1-normen voor batterijopslag: Het energieopslagsysteem moest voldoen aan strenge veiligheidsregels van de PGS37-1. Uiteindelijk is inpandig opstellen niet haalbaar gebleken en is gekozen voor een buitenopstelling.
Balans tussen innovatie en budget: Software zoals Hysopt en LCV gaf ons de tools om slim te plannen en te besparen.
Samenwerking: Het vertrouwen tussen Unica, de VRU ende gemeente Zeist was cruciaal voor het succes van dit project. We hebben het echt samen gedaan.
Wat hebben we geleerd?
Techniek van de toekomst vraagt om nieuwe inzichten. We hebben veel geleerd over de waarde van softwaretools en hoe deze ons helpencomplexe vraagstukken op te lossen. Maar vooral hebben we gezien dat duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan.
Samen maken we de toekomst
De energietransitie is geen rechte lijn, maar een pad volontdekkingen en innovatie. Door samen te pionieren en snel lessen te trekken, blijven we bij Unica bijdragen aan een duurzame toekomst. Want verduurzamen kan alleen met techniek, creativiteit én plezier!
Benieuwd hoe wij jouw gebouw kunnen verduurzamen?
Neem contact op met onze expert Edwin Koers of bekijk onze Flex Energiescan!
-min.jpg)
Vooruitblik: een voorbeeld voor de toekomst
John de Vries, facilitair manager bij de Veiligheidsregio Utrecht, is enthousiast over het project:
"We hebben een enorme stap gezet in duurzaamheid, zonder in te leveren op functionaliteit. Dankzij slimme technologieën en een goede samenwerking – met onder andere Unica- is dit project een succes geworden. Dit is een mooi voorbeeld van hoe verduurzaming en veiligheid hand in hand kunnen gaan."