Het maximale uit je netaansluiting
Kosten besparen en geld verdienen
Grip op veiligheid en verplichtingen

Over energiemanagement

Een energiemanagementsysteem (EMS) brengt alles dat energie opwekt, verbruikt of opslaat samen in één digitale omgeving. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen, batterijen, maar ook laadpalen. Dat heeft als belangrijkste voordeel dat vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd, ook op piekmomenten.

Het is daarom verstandig een systeem te kiezen dat niet alleen laadpalen kan aansturen, maar ook een volledig energiemanagementsysteem is. Dat geeft meer mogelijkheden en flexibiliteit.

EMS Unica-mobility

Via ons eigen EMS beschik je over één applicatie voor het beheren van de totale energie infrastructuur. Van het beheren en configureren van individuele laadpunten en laadpalen tot het inzien van gebruik en verwerken van laadtransacties.

  • 24/7 onderhoud en beheer op afstand: het platform monitort alle laadpunten en laadpalen. Eventuele storingen of defecten zijn daardoor direct op te volgen door onze servicedesk.
  • Financieel beheer: het platform beheert alle laadtransacties per laadpunt. Rekeningen voor derden zijn in een handomdraai te exporteren naar overzichtelijke PDF-bestanden. Alle bekende betaalpassen worden geaccepteerd.
  • Ongewenste toegang tot laadpalen: bepaal voor elk laadpunt wie er toegang toe heeft en voorkom ongewenst gebruik door vreemden.
  • Opwekking en opslag van duurzame energie: het platform kan naast laadpalen ook componenten als batterijen, zonnepanelen en warmtepompen aansturen en onderling balanceren.
  • Kosten besparen en geld verdienen: door slimmer om te gaan met energie op de juiste momenten, bespaar je energie en geld.

Koppeling met een slim gebouw

Het is mogelijk ons EMS te koppelen aan ons digitale dataplatform Building Insight. Hiermee breng je alle informatie over je energievoorziening samen met data uit gebouwbeheersystemen, sensoren, slimme meters, toegangssystemen, weerdata en mobiele apps. Dankzij overzichtelijke dashboards en realtime modellen, kun je inspelen op veranderingen in energieverbruik en het gebruik van een gebouw.

Subsidies en fiscale voordelen

Elektrisch rijden wordt gestimuleerd vanuit de overheid, maar welke subsidie en fiscale voordelen zijn er voor zakelijke laadpalen? En hoe vraag je die aan? We hebben alle relevante regelingen op een rij gezet. Daarnaast kunnen wij het aanvraagproces volledig uit handen nemen.

Meer lezen

Ons EMS in beeld

Vragen en antwoorden

Een slim energiemanagementsysteem helpt je effectiever en efficiënter met laadpalen om te gaan. Hoe? We hebben het helder voor je uiteengezet.

Wat kost een energiemanagementsysteem?

De investeringen voor een EMS zijn in verhouding met de kosten van een laadinstallatie gering. Er moet een bekabelde data-verbinding gemaakt worden naar de laadpalen, energiemeters, omvormer van de zonnepanelen, batterij en de controller. De controller heeft een verbinding met een centrale server via GSM. Naast een eenmalige investering zijn er maandelijkse servicekosten die in rekening worden gebracht. De kosten zijn afhankelijk van de omvang van de installatie. 

Werkt Unica ook met andere energiemanagemensystemen?

Unica heeft ervaring met verschillende energiemanagementsystemen en platformen voor laadpalen. Hierop kunnen we ook service- en dienstverlening uitvoeren. We adviseren echter een geïntegreerde aanpak, omdat je hiermee meer voordeel kunt behalen. 

Waarom is een energiemanagementsysteem een goede investering?

Door het gebruiken van een EMS om laadpalen aan te sturen, maak je laadpalen efficiënter in gebruik en maak je optimaal gebruik van jouw netaansluiting. Daarnaast kan een EMS op een effectieve manier gekoppeld worden met andere energiebronnen zoals een zonnesysteem of batterijen. Met een EMS kan ook verbinding gemaakt worden met andere databronnen of bijvoorbeeld de energiemarkt, wat de nodige financiële voordelen kan opleveren. 

Is een energiemanagementsysteem verplicht?

Ja, voor de meeste bedrijven geldt dat zij energieverbruik moet monitoren volgens de wet Informatieplicht, ook wel bekend als Erkende Maatregel. Veelal wordt dan alleen op hoofdmeterniveau gelet en wordt de verbinding met bijvoorbeeld laadpalen niet gemaakt. Unica heeft dit slim gecombineerd in één platform. 

Heb ik voor HBE-certificaten een energiemanagementsysteem nodig?

Met een juist ingericht EMS beschik je over de data die nodig is om HBE-certificaten aan te vragen over het elektrisch laden.

AC-laadpalen en DC-snelladers

Naast energiemanagement voorzien wij ook in de benodigde laadinfra, zoals AC-laadpalen en DC-snelladers voor de zakelijke markt.

  1. Zowel AC-laadpalen als DC-snelladers
  2. Standaard voorzien van EMS
  3. Inclusief onderhoud en beheer
  4. Uitsluitend ingekocht bij A-merken

Hoe het werkt

Er is vakmanschap nodig om een locatie geschikt te maken voor E-mobility. Elektrische installaties in kantoren en bedrijfspanden zijn nog niet ingericht voor het verwachte aantal laadpunten. Er is simpelweg te weinig vermogen. Het verzwaren van de gebouwinstallatie is daarnaast een dure en tijdrovende investering. Dankzij onze slimme laadoplossingen is deze investering vaak niet nodig. Hoe we dat doen?
1

Inventarisatie en advies op maat

Het bepalen van de ideale laadinfra begint met een opname op locatie. We gaan met je in gesprek over je wensen en verzamelen alle benodigde informatie over het pand, de parkeerplaats en de elektrotechnische omgeving.

2

Offerte en plaatsing

Is het totaalplaatje helder, dan maken we een overzichtelijke offerte met heldere prijzen. Zowel de eenmalige kosten als continue kosten voor onderhoud en service worden hierin meegenomen. Eenmaal akkoord plannen we op korte termijn de plaatsing van de laadinfra.

3

Energiemanagement en opwekking

Elk laadplein wordt standaard voorzien van ons EMS. Daarnaast is het mogelijk het laadplein in de toekomst op te schalen en componenten als zonnepanelen, warmtepompen en batterijen toe te voegen.

4

Beheer en onderhoud

Na oplevering starten we het periodieke beheer en onderhoud van het gehele laadplein en bijbehorende installaties. Elk laadpunt wordt jaarlijks onderhouden conform NEN1010. In geval van een storing staat onze landelijke servicedesk 24/7 klaar om te reageren.

5

Koppeling aan gebouw en energiemarkt

Informatie uit het EMS is te koppelen aan ons digitaal dataplatform Building Insight. Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden en inzichten. Dankzij overzichtelijke dashboards en realtime modellen kun je inspelen op de fluctuerende energieprijzen en piekmomenten in verbruik en al je elektrotechnische installaties op elkaar afstemmen.

Neem contact op

Klaar voor een duurzame volgende stap? Vul het formulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.