Het maximale uit je netaansluiting
Kosten besparen en geld verdienen
Grip op veiligheid en verplichtingen

Verkopen van HBE-certificaten

Hernieuwbare brandstofeenheden (HBE) zijn in 2022 ontstaan vanuit een regeling van de Europese Unie. Als je als bedrijf elektrische voertuigen oplaadt via laadpalen en laadpleinen, kun je HBE's aanvragen en verkopen. Kopende partijen zijn veelal bedrijven die hun uitstoot willen compenseren. Iedere Gigajoule (278 kWh) die gebruikt is voor het opladen van elektrische voertuigen staat gelijk aan één HBE. 

Kun je aantonen dat je laadt via duurzaam opgewekte energie, dan wordt de waarde tot 4 keer zo hoog. Zelf opgewekte energie is hierdoor nog meer waard.

Sneller terugverdienen van laadpalen

Laadpalen verdienen zichzelf sneller terug door er slim mee om te gaan:

 • Elektrisch rijden betekent een hoger verbruik. Wij kijken met je mee welk energiecontract past bij je nieuwe situatie.
 • Door de laadpassen van eigen medewerkers in te voeren in het laadplatform (whitelisting), beperk je de kosten aan financiële transacties.
 • We helpen je bij het bepalen van een passend tarief per kWh voor externe bezoekers en gebruikers.
 • Door de zonnepanelen te koppelen aan de laadinstallatie, spaar je tot 4 keer zo snel HBE-certificaten op.
 • We helpen je bij het aanvragen van subsidies.

Profiteren van variabele energieprijzen

Dynamische energiecontracten spelen in op de schommelende prijzen door vraag en aanbod van energie. Een intelligent energiemanagementsysteem zorgt ervoor dat je laadpalen hierop afgestemd zijn en maakt uitgesteld laden mogelijk. Bijvoorbeeld door op te laden als de prijs laag is en zelf opgewekte energie te ontladen als deze hoog is.

Ook wordt vehicle to grid (V2G) continu ontwikkeld. Hiermee worden de batterijen van elektrische auto’s gebruikt als buffer om slim en dynamisch te laden en te ontladen in lijn met variabele energieprijzen.

Ons EMS in beeld

Vragen en antwoorden

Hoe werkt de verkoop van HBE-certificaten?

Als eigenaar van laadpunten kun je HBE’s opsparen en verkopen aan vervuilende bedrijven die hun uitstoot willen compenseren. Dat werkt zo:

 • We openen een energierekening bij de Nederlandse Energie Autoriteit (NEA)
 • Op deze energierekening spaar je je opgeladen energie automatisch op, omgerekend naar HBE’s.
 • Je opgespaarde HBE’s worden verkocht aan de markt wanneer dat het gunstigst is (dynamisch).
 • Je krijgt het geld van de verkoop van HBE’s automatisch op je bankrekening.
Wat leveren HBE-certificaten op?

De waarde van HBE’s wordt bepaald door vraag en aanbod. Het afgelopen jaar schommelde de prijs tussen de € 8,00 en € 18,00 per HBE.

Wat is er nodig om HBE-certificaten te verkopen?
 • Een netaansluiting op naam van het bedrijf dat de HBE’s aanvraagt.
 • Laadpalen en/of laadpunten met een gekoppelde MID-meter.
 • Bij inzet op duurzame stroom ook MID meters op de juiste plekken in het netwerk
 • Alle laadtransacties inzichtelijk en geregistreerd via een gekoppeld backoffice systeem, zoals een energiemanagementsysteem.
 • Voldoende schaal om de benodigde kosten voor een audit vooraf te verantwoorden.

AC-laadpalen en DC-snelladers

Naast energiemanagement voorzien wij ook in de benodigde laadinfra, zoals AC-laadpalen en DC-snelladers voor de zakelijke markt.

 1. Zowel AC-laadpalen als DC-snelladers
 2. Standaard voorzien van EMS
 3. Inclusief onderhoud en beheer
 4. Uitsluitend ingekocht bij A-merken

Hoe het werkt

Er is vakmanschap nodig om een locatie geschikt te maken voor E-mobility. Elektrische installaties in kantoren en bedrijfspanden zijn nog niet ingericht voor het verwachte aantal laadpunten. Er is simpelweg te weinig vermogen. Het verzwaren van de gebouwinstallatie is daarnaast een dure en tijdrovende investering. Dankzij onze slimme laadoplossingen is deze investering vaak niet nodig. Hoe we dat doen?
1

Inventarisatie en advies op maat

Het bepalen van de ideale laadinfra begint met een opname op locatie. We gaan met je in gesprek over je wensen en verzamelen alle benodigde informatie over het pand, de parkeerplaats en de elektrotechnische omgeving.

2

Offerte en plaatsing

Is het totaalplaatje helder, dan maken we een overzichtelijke offerte met heldere prijzen. Zowel de eenmalige kosten als continue kosten voor onderhoud en service worden hierin meegenomen. Eenmaal akkoord plannen we op korte termijn de plaatsing van de laadinfra.

3

Energiemanagement en opwekking

Elk laadplein wordt standaard voorzien van ons EMS. Daarnaast is het mogelijk het laadplein in de toekomst op te schalen en componenten als zonnepanelen, warmtepompen en batterijen toe te voegen.

4

Beheer en onderhoud

Na oplevering starten we het periodieke beheer en onderhoud van het gehele laadplein en bijbehorende installaties. Elk laadpunt wordt jaarlijks onderhouden conform NEN1010. In geval van een storing staat onze landelijke servicedesk 24/7 klaar om te reageren.

5

Koppeling aan gebouw en energiemarkt

Informatie uit het EMS is te koppelen aan ons digitaal dataplatform Building Insight. Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden en inzichten. Dankzij overzichtelijke dashboards en realtime modellen kun je inspelen op de fluctuerende energieprijzen en piekmomenten in verbruik en al je elektrotechnische installaties op elkaar afstemmen.

Neem contact op

Klaar voor een duurzame volgende stap? Vul het formulier in en wij nemen binnen 5 werkdagen contact met je op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.