Subsidies en belastingvoordelen

Wat je moet weten
Voldoe aan wet- en regelgeving
Profiteer van subsidies en fiscale voordelen
Benut expertise
Elektrisch rijden wordt gestimuleerd vanuit de overheid, maar welke subsidie en fiscale voordelen zijn er voor zakelijke laadpalen? En hoe vraag je die aan? We hebben het helder voor je uiteengezet.
Snel naar

Verlaagd belastingtarief laadpalen

Voor de energiebelasting voor openbare laadpalen met een vaste aansluiting geldt tijdelijk een verlaging van het tarief. Het tarief over de eerste 10.000 kWh elektriciteit (eerste schijf) die wordt geleverd aan elektrische voertuigen is verlaagd tot die in de tweede schijf. Deze maatregelen zijn van toepassing tot en met 2022. Deze periode komt overeen met de periode van fiscale stimulering voor elektrisch rijden in de Autobrief II.

Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto's

In Nederland is het rijden van emissieloze bedrijfsauto’s aantrekkelijker gemaakt. Als ondernemer of non-profitinstelling is het mogelijk subsidie aan te vragen voor een volledig emissieloze bedrijfsauto via de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

  • Het bedrag loopt op tot maximaal €5.000,- voor iedere bedrijfsauto.
  • De regeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025.

Millieu-investeringsaftrek (MIA)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische voertuigen of een oplaadpunt. Er is binnen de MIA de mogelijkheid MIA voor investeringen in elektrisch rijden. De zogenoemde G3720. Wanneer je een investering doet in de aanleg van laadinfra dan kun je tot 36% fiscaal voordeel ontvangen.

De investering en de laadpaal moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. De totale investering bedraagt minstens € 2.500;
  2. Het oplaadpunt moet op het eigen bedrijfsterrein staan. Dit mag ook een gehuurd terrein zijn of bij een zzp’er, een huisadres als er geen alternatief werkadres is.
  3. Het oplaadpunt wordt gebruikt om eigen elektrische auto’s te laden. Het gaat hierbij ook om leaseauto’s binnen het bedrijf en auto’s van het eigen personeel.
  4. Een oplaadpunt komt voor maximaal € 2.500 in aanmerking waarbij een laadpaal met meerdere aansluitingen geldt als één oplaadpunt.

Vervroegde afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De VAMIL-regeling stimuleert Nederlandse ondernemers in duurzame, milieuvriendelijke technieken te investeren, zoals laadpalen, door versnelde afschrijving van duurzame investeringen (tot 75%) toe te staan. Dit levert liquiditeits- en rentevoordeel op. Deze regeling is te combineren met andere fiscale regelingen.

Lokale subsidies

Er zijn vaak ook regionale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Informeer hiernaar bij de gemeente of provincie. De subsidies van een aantal gemeenten staan op Nederland Elektrisch. Elke aanvraag voor subsidie voor laadpalen is uniek. Wij zoeken graag voor je uit welke lokale subsidie relevant is.

Aanvragen van subsidie

Subsidies en fiscale voordelen kun je aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier vindt u ook een checklist waar je aan moet voldoen voor het aanvragen en meer informatie over elke regeling. Wacht niet te lang met het aanvragen van subsidie als je van plan bent te investeren in duurzame laadinfra.

Unica als betrouwbare partner
Altijd een professioneel aanspreekpunt
Landelijke dekking, altijd een Unica vestiging in de buurt
Vandaag een probleem, morgen de oplossing
Altijd bereikbaar via onze 24/7 servicedesk
Kennis van zaken
E-mobility
Meer informatie

Begrippenlijst

No items found.
Heb je een vraag?
Guy de Winter
Projectleider E-mobility
Wat kosten laadpalen?

Vul onze gratis kostencalculator in en ontdek direct wat zakelijke laadpalen jou kosten.

Adviesgesprek aanvragen
Op onze website plaatsen we cookies en verzamelen daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat jij relevante informatie te zien krijgt. Lees meer over onze cookies.